5 tips voor meer democratie in de wijk

Hoeveel invloed hebben burgers eigenlijk op de politieke besluitvorming in Den Haag of in Brussel? Het antwoord op deze vraag zal afhangen van uw kijk op de politiek in het algemeen. Maar zelfs cynici, mensen die hun geloof in de politiek verloren zijn, hebben in hun eigen wijk wel degelijk meer invloed dan alleen een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen.

Hieronder vindt u een vijftal manieren waarop u invloed kunt uitoefenen.

1. Organiseer een evenement

Wilt u een uitstapje organiseren voor ouderen of voor kinderen met een beperking? Of denkt u dat een eenmalige actie onvoldoende is, en wilt u zich wekelijks bezig houden met verbinding leggen tussen de mensen in de wijk? Beiden zijn mogelijk. Het Initiatievenfonds in Utrecht accepteert aanvragen tot maximaal 50.000 EUR.

Van het neerzetten van regentonnen tegen waterverspilling tot bruggen bouwen tussen bewoners in de wijk, uw vrijwillige inzet voor de stad maakt een verschil in het leven van mensen.

2. Word actief lid van een politieke partij

Voor invloed in uw wijk hoeft u niet per se lid te zijn van een politieke partij. Denkt u er toch wel eens aan om lid te worden, of bent u al lid, dan kunt u uw democratische burgerschap uitoefenen binnen werkgroepen van lokale partijen. De Partij van de Arbeid, GroenLinks en Democraten 66’ bieden in de grote steden de mogelijkheid voor leden om een inhoudelijke bijdrage te leveren over onderwerpen waar zij interesse in hebben.

De thema’s onderwijs, duurzaamheid, zorg, mensenrechten, economische zaken en veiligheid zijn een greep uit de tal van actieve werkgroepen. Regelmatig komen actieve leden van politieke partijen bijeen om zich maatschappelijk in te zetten voor sociale verandering.

3. Werk samen met gelijkgestemden

Niets is leuker dan inspiratie opdoen van mensen waar u mee samenwerkt. De werkgroepen zijn daarom zo aantrekkelijk voor de actieve leden van politieke partijen om in hun eigen tijd verandering in hun stad te brengen.

Bent u nu geen lid van een politieke partij en wilt u toch het verschil maken voor uw stad? Ga dan op zoek naar een plek waar u wel met gelijkgestemden in contact kan komen. Dit kan bij een buurthuis zijn waar u vermaak voor jongeren kunt organiseren, of bij een vrijwilligersorganisatie waar u zichtbare verandering kunt brengen in het leven van mensen die weinig hebben. Vaak verwelkomen zij met open armen iedereen die wilt helpen!

4. Werk samen met andersdenkenden

Het kan zijn dat u in een buurt woont met weinig sociale cohesie. Dit vermoeilijkt vaak zelfs het contact met uw buurman of buurvrouw. Het kan ook zijn dat u veelal probeert, maar dat u geen weerklank vindt. En stelt u eens voor dat uw inbreng wordt neergesabeld tijdens een wijkbijeenkomst…

Geef niet op. Zoals u elders in uw dagelijks leven merkt, helpt het om met andersdenkenden te praten. Niet alleen bieden mensen u graag een inkijk in hun leven, ook een gemeenschappelijk probleem zet aan tot het bedenken van een creatieve oplossing.

Wijkbijeenkomsten kunnen voor u het perfecte platform zijn om mensen naar uw kant te winnen. Verplaats uzelf in de ander en probeer vervolgens uw kant van het verhaal te vertellen. Iedere oplossing voor een probleem begint met het accepteren van elkaars menselijkheid.

5. Stel uzelf verkiesbaar als Raadslid

Ongeacht of u lid bent van een politieke partij kunt u zich tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar stellen voor Raadslid. Als Raadslid bent u verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van alle inwoners van uw stad. Dit klinkt ambitieus en misschien wat groots, maar uzelf verplichten en inzetten voor een doel dat hoger is dan alleen uzelf kan u veel voldoening geven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s