Universele Verdraagzaamheid (DUTCH)

Één van de zaken die mij in de Nederlandse politiek blijft verbazen is de manier waarop universeel verklaarde mensenrechten in het woord hoog worden gehouden, om vervolgens te falen wanneer de daad er aan toegevoegd dient te worden. Recentelijk werd ik hier opnieuw getuige van: de zoenposters ter promotie van vrije partnerkeuze. Nota bene de linkse partijen, GroenLinks en de Partij van de Arbeid, stemden tegen de komst van deze posters in Haarlem, want zij vinden dat er eerst “een dialoog met behoudende groepen” moet plaatsvinden. Vanwaar die excuserende houding? Het deed mij denken aan die keer dat Dibi, de voormalig fractievoorzitter van GroenLinks, uit de kast kwam en door een conservatief-islamitische opiniemaker het vuur aan de schenen werd gelegd in een interview. Vanwaar die felheid in de vraagstelling?

Mijn cynisme is niet per se gericht naar één kant van het politieke spectrum, immers is mijn vertrouwen in de conservatieve politiek nooit beduidend geweest. Te makkelijk laten de conservatieven zich in met racisten van extreem-rechtse partijen en zijn xenofobische uitspraken sinds de campagnetijd van 2017 niet meer weg te denken uit dit kamp. Nochtans laat hun succes zien waar de politieke macht in Nederland zit, beter zelfs: wat het belang is van het uiten van een nationale identiteit. Politiek rechts heeft dit als geen ander begrepen.

Politiek links neuzelt intussen maar wat aan. Te weinig wordt de Nederlandse nationale identiteit vormgegeven aan de linkerkant. Nee, ik ga niet pleiten voor een monolithische culturele identiteit zoals Haersma Buma (CDA) het graag ziet, maar een beetje vorm zou helpen. Een simpele suggestie voor de linkse politici: laat je fuckin’ ballen zien!

Waar ik een gruwelijke hekel aan heb is dat gehielenlik aan het adres van religieuze organisaties. Sinds wanneer zijn de kerk, de synagoge en de moskee bondgenoten van progressief links? Ik vind dat er absoluut niks mis is met geloof en geloof te uiten door middel van symboliek of in discussies, echter waar progressief links mee moet stoppen is religieuze waarden evenwichtig te zien aan de universele mensenrechten. Dat zijn ze niet. Waarom niet? Simpelweg, monotheïstische geloofsovertuigingen zijn niet universeel implementeerbaar in een multiculturele samenleving. 

Begrijp mij niet verkeerd: Gelovige politici hoeven absoluut niet gemeden te worden. Sterker nog, waarom is iedereen in Den Haag niet gewoon zoals Gert-Jan Segers van de ChristenUnie? Saai, kleurloos, maatschappelijk niet verdelend. Dit soort mensen kunnen we in een tijd van extremen goed gebruiken. Geen mediahetzes over televisiepersoonlijkheden of theaterperformances in de Tweede Kamer, maar gewoon uiterst saaie beleidspolitiek. Je weet wel, het soort politiek waar je van gaat zappen.

Nochtans laat hun succes zien waar de politieke macht in Nederland zit, beter zelfs: wat het belang is van het uiten van een nationale identiteit. Politiek rechts heeft dit als geen ander begrepen.

Het gelijkstellen van de Nederlandse waarden aan de waarden uitgesproken in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is een brug te ver. Nochtans heeft Nederland voldoende universele mensenrechten in de Grondwet opgenomen en bezit zij over een democratische rechtsstaat die deze wetten kunnen bekrachtigen. Helaas is de samenleving zowel materieel als idealistisch niet egalitair genoeg en vragen bevolkingsgroepen terecht om meer inspraak. Politiek links dient echter op zijn hoede te zijn: religieuze minderheidsgroepen zijn geen natuurlijke bondgenoten van de progressieve zaak. Als de Nederlandse Grondwet daadwerkelijk universeel is, dan horen diens non-discriminatierechten voor iedereen te gelden, hiermee duid ik op de daarbij behorende plichten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s