Vervreemding (DUTCH)

Iedere inzet tegen zogenoemde vervreemding in het taalgebruik loopt bovendien tegen een aantal zaken op. Aanhangers van one-issue partijen mogen hier aan denken: Economische problematiek, generatieproblematiek, genderproblematiek, segregatieproblematiek.

Waar ik mij doorgaans aan irriteer zijn jonge, vaak populaire opiniemakers die taalgebruik willen controleren: “Je mag dit niet zeggen, je mag dat niet zeggen.” Het sofistikeren van taal, een nobel doel voor de ene, wordt als vervreemding gezien door de ander. Vervreemding, want iemand die je ketel komt installeren houdt zich toch niet bezig met hoeveel letters er aan LGBTQIXYZ moeten worden toegevoegd? Waar staan die afkortingen voor? Over welke mensen hebben we het? Waarom is dit belangrijk? Educatie, het antwoord op alles: “We moeten mensen leren hoe zij zich uitdrukken”, zegt de ene. “Fuck You!!”, zegt de ander — en, terecht. En geeft ‘ie vervolgens zijn stem aan de PVV, want “Geert begrijpt mij tenminste.”

Welnu, hoe taal wordt gebruikt is een belangrijk component in iedere vorm van politiek engagement. Zo heeft men het bijvoorbeeld over de verharding van taal, en ook, de teloorgang van taal, vaak met jongeren als de aangewezen schuldigen. Conservatieven pleiten al jaren voor het behoud van normen en waarden, met uiteraard de pop-cultuur als direct aangewezen schuldige. “We moeten onze kinderen beschermen tegen de vuile taal” — vuile taal, want, immers, ongewassen, niet goed, ga je tanden poetsen en naar boven jij!

Taal, of het behoud van taal, is een uiterst culturele bezigheid. In de politiek is het behoud van een nationale identiteit en cultuur wat de publieke discours voedt, en zo zijn wij aangekomen op het punt dat in Arnhem zich een neonazi in de Gemeenteraadsverkiezingen kandidaat heeft gesteld onder het mom: “Op straat mag uitsluitend Nederlands gesproken worden.” Ik heb het natuurlijk over Constant Kusters van de extreem-rechtse Nederlandse VolksUnie (NVU) die actie voerde tegen de AZC’s en vervolgens in alle Nederlandse praatprogramma’s zijn zegje kwam doen.

Vervreemding is een relatief begrip waar individuen uit verschillende groepen en hokjes aan kunnen relateren. Niet alleen de transseksueel, ook de leerling die moeilijk meekomt op school ervaart sociale isolatie. Het tegengaan van vervreemding wordt doorgaans opgepakt door hen die denken dat zij de wereld kunnen veranderen; een nobel doel, alleen bestaat er geen magische methode, noch zal deze inzet van een leien dakje gaan. Diegenen die het taalgebruik willen veranderen zijn vaak zelf de gedupeerden van een status quo, zijn daarmee de facto de uitdagers van de status quo; dat geeft frictie. Iedere inzet tegen zogenoemde vervreemding in het taalgebruik loopt bovendien tegen een aantal zaken op. Aanhangers van one-issue partijen mogen hier aan denken: Economische problematiek, generatieproblematiek, genderproblematiek, segregatieproblematiek. En hoewel iedere wereldverbeteraar bij het woord probleem een uitdaging ziet, denk ik dat die uitdaging voornamelijk zit bij ieders politieke identiteit.

Een politieke identiteit is doordringend en — wil je het zo noemen — absoluut uitdagend om te veranderen ten tijden van maatschappelijke verdeeldheid. Hier is het goede nieuws: Er is altijd verdeeldheid geweest. Verdeeldheid kwam niet ineens de hoek omkijken om te zeggen “eens kijken hoe ik mensen uit elkaar kan drijven”. Nederland is wereldwijd een van de meest egalitaire landen op het gebied van kapitaal — wij zijn niet perfect, maar we doen erg ons best dat te zijn. Misschien hebben we inderdaad een taalprobleem, maar laten we het van de zonnige kant bekijken: onze geschiedenis leert en onze huidige situatie ziet er naar uit, dat onze taaluitdaging op dit moment ons minste probleem is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s